www.vandrern.com Logo
Søndagstur i Gjerdrum allmenning

Søndagstur i Gjerdrum allmenning

Turopplevelser
Skrevet av: Janne Stokken (se flere artikler)
Kilometer: Ca 12 (tror jeg)
Muligheter: Fottur,

Enkel tur
Siden jeg for tiden er uten bil tok hunden min og jeg buss til Gjerdrum denne søndagen. Vi gikk av ved Veståsen skole, som er et ypperlig utgangspunkt for turer i denne delen av Romeriksåsene. 
Vi fulgte lysløypa forbi det idylliske lille badevannet Lysdammen og videre til den vakre Grytfossen. Derfra gikk vi blåmerket sti til Henivangen
Det var endel ganske våte partier på stien, men ikke av en slik grad at det opplevdes problematisk. Buvannet, som ikke lenger er drikkevann med dertil hørende restriksjoner, er et populært utfluktsmål. På solskinnsdager som denne er det alltid folksomt på Henivangen, den åpne plassen like ved demningen i vannets sydvestre ende. Fra Lysdammen er det ca fire lettgåtte kilometer hit, men det er også mulig å kjøre til Kogstadvangen (bompenger) og parkere bilen en kort spasertur fra vannet.
Bamse og jeg vandret videre langs Buvannet, krysset brua ved Prestfossen og fulgte stien langs Gjermåa til vi nådde Myrgruvefossen. Av mange er nettopp Myrgruvefossen regnet som det aller fineste stedet i Romeriksåsene, og den har også en historisk betydning. Det var herfra det i sin tid  ble ledet vann over Trolsrudfjellet til gruvesamfunnet Gruvebakken ved hjelp det dengang så avanserte vannledningsystemet Konsta. Dette kam du lese mer om på informasjonstavlen på stedet.
Fra Myrgruvefossen valgte jeg stien opp til bilveien, Gjermenningveien, da jeg egentlig hadde tenkt å starte på tilbaketuren nå. Men så var det jo bare et par kilometer igjen til Gjerdrumsgjermenningen, som jeg personlig regner som en av de aller største perlene i Romeriksåsene og der jeg ikke hadde vært siden ifjor, så fristelsen ble for stor. Bilveien slutter rett før Gjerdrumsgjermenningen. En solid bru fører over Gjermåa, og så er det bare noen få minutters gange før du er ved denne idyllen. Her har jeg opplevd mang en sommerkveld med yrende badeliv, oppslåtte telt og ivrige hobbyfiskere, men denne høstlige ettermiddagen var det bare Bamse og meg. Helt magisk! 
Turen tilbake til start gikk på bilveien. Hadde tenkt å ta en liten avstikker bort til Spikertjern, men det får være til neste gang. Det er aldri lenge til neste gang når det gjelder Romeriksåsene og meg.