www.vandrern.com Logo
Finnskogen 7 Torprunden

Finnskogen 7 Torprunden

Turopplevelser
Skrevet av: Vandrern ,, (se flere artikler)
Kilometer: 9 km
Muligheter: Fottur,Historie,Hengekøye,

Enkel tur

Jeg har lest og hørt mye om Finnskogen, og fant ut at det skal utforskes mer personlig der. 7-torpsrunden tar deg med til sju gamle finnetorp på mystiske og vakre Finnskogen i villmarksriket Hedmark, Kongsvinger kommune.
Turen går i lettgått terreng med liten høydeforskjell og er ca. 9 km. lang. Turen egner seg for store og små.

Vandringen starter gjerne på det norske torpet Lebiko, ( som drives av Finnskogen Turistforening og framstår nå i nyoppusset tilstand ) før vi krysser grensen over til Sverige ( Torsby ) og fortsetter til torpet Kissalamp og videre til Valli, Ritamäki, Lomstorp, Svartbäcken og over grensen til Norge igjen ved det siste torpet Østerby. Ritamäki, som drives av Lekvatnets Hembygdsforening, har også vært under restaurering.

Torpet Ritamäki Finngård, var vel det torpet som imponerte mest med tanke på størrelse og tidsepoke, omkranset av en en helt fantastisk natur. 
Og komme inn på det området, var som å gå tilbake flere hundre år.
På Ritamàki Finngård har tiden stått stille siden 1964, og da de sista boende forlot gården ble det slutten på en månghundreårig epoke. Men historien, roen og magien finnes ennå. Finngården Ritamäki er en av Sveriges best bevarte og den siste Finngård i Sverige som ble bebodd og brukt på tradisjonell måte. Det annbefales å ta turen innom dette torpet.

Ritamàki drives av Lekvatnets Hembygdsforening, har også vært under restaurering. Beregn god tid på 7 Torprunden, så dere kan ta til dere all historie i bygg, Torp og det som står skrevet på alle plakatene ved hvert Torp.
Å starte utforskning av Finnskogen her, kan ikke være dumt, siden 7 Torprunden ( 7 Torpsleden ) er porten til Finnskogen.

GOD TUR.

Vandrern